Lobby succesvol: grens voor hypotheekgarantie wordt niet verlaagd

dinsdag 29 maart 2016
De stichting WEW, die de Nationale Hypotheek Garantie-regeling uitvoert, heeft een succesvolle lobby gevoerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om de NHG-grens niet verder te verlagen.

Om de woningmarkt te stimuleren heeft de overheid in 2012 de grens verhoogd naar 320.000 euro. Iedereen die een hypotheek sloot onder deze grens kon zich bij de stichting WEW verzekeren. In ruil voor de betaling van een premie profiteren huizenkopers van een lagere rente en een tegemoetkoming in het verlies wanneer zij gedwongen hun huis moeten verkopen. De overheid staat garant voor de risico's van de stichting, mocht zij deze niet na kunnen komen. Toen de woningmarkt aantrok, kondigde minister Blok aan de NHG-grens weer snel terug te schroeven. Volgend jaar zou de laatste stap gezet worden: van € 245.000 euro naar € 225.000,-. De Stichting WEW meldt dat de minister gaat afzien van verdere verlaging en dit is inmiddels ook bevestigd door minister Blok.

De hogere NHG-grens leidde tot een forse toename van het aantal leningen die met NHG-garantie geborgd werden. Volgens cijfers van het Hypotheek Dat Netwerk werd een jaar geleden nog 57% van de hypotheken met een NHG-garantie verkocht. In een jaar tijd is dit percentage echter gedaald tot 41%. Omdat gelijktijdig het aantal hypotheken ook sterk steeg, is het aantal verkochte verzekeringen voor de stichting WEW op peil gebleven, maar een verlaging van de NHG-grens zou onvermijdelijk leiden tot een verdere daling. Doordat de stichting afspraken kon maken met de minister voorkomt zij een verdere daling van haar inkomsten.


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: