Blok wil met tijdelijke regeling beleggers stimuleren om kleine woningen te bouwen

zondag 21 februari 2016Minister Blok maakte zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer zijn voornemen bekend om ook kleine zelfstandige woningen in Amsterdam en Utrecht geliberaliseerd te laten verhuren. Verhuurders mogen dan zelf bepalen welke huur ze vragen. Nu is de maximale huur van kleine woningen nog wettelijk begrensd door het woningwaarderingsstelsel. Met de verandering die Blok wil doorvoeren in het Huurbesluit is de verhuurder van een woning in de genoemde regio's vrij om de hoogte van de huur zelf te bepalen.

In de brief aan de Kamer schrijft Blok op deze manier beleggers te willen stimuleren om meer kleine huurwoningen te bouwen. Zij kunnen dankzij de maatregel hogere rendementen halen. Het betreft een tijdelijke regeling: Blok stelt in zijn brief voor om de gevolgen na vijf jaar te evalueren, maar kan in praktijk het Besluit ook eerder aanpassen. Uit de brief blijkt niet dat de regeling wordt beperkt tot nieuwbouwsituaties: ook eigenaren van bestaande kleine zelfstandige wooneenheden kunnen de huren gaan verhogen.

Volgens Blok is een redelijke huur voor een kleine woning (tot 40 m2) ongeveer 850 tot 950 euro. De minister sluit niet uit dat verhuurder een hogere huur rekenen, maar wil hier Rijksbreed geen grens aan stellen. Gemeenten die bang zijn voor te hoge huurprijzen mogen hierover wel zelf afspraken gaan maken met commerciƫle verhuurders.

De brief van minister Blok is hier te downloaden.


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: