Rabobank ziet het herstel van de Nederlandse woningmarkt doorzetten

donderdag 12 november 2015


De Nederlandse huizenmarkt maakt dit jaar een positieve ontwikkeling door. De Rabobank verwacht dat het aantal verkochte huizen in 2015 19% hoger zal liggen dan in 2014, zo blijkt uit het kwartaalbericht over de woningmarkt dat diezelfde bank onlangs uitbracht. Het aantal verkochte woningen zal daarmee op 182.000 komen. Ook de vooruitzichten voor 2016 zijn goed, naar verwachtingen zullen dan tussen de 175.000 en 195.000 huizen verkocht worden.

Aantal verkochte woningen
Daarmee zal het aantal verkochte woningen volgend jaar weer het niveau van voor de crisis bereiken. Het hoge niveau van de verkoopaantallen is vooral het gevolg van de economische groei die doorzet, wat een hogere koopkracht oplevert en een toename van de werkgelegenheid. Daarnaast is er een groot vertrouwen in de woningmarkt, momenteel staat de stemmingsgraadmeter van de woningmarkt op 108 punten. Dat is de hoogst gemeten waarde sinds de invoering van de Eigen Huis Marktindicator in 2004. Daarbij staat 100 punten voor een neutrale stemming van de consument. Ook zijn de hypotheekrentes laag, tot nu toe braken de hypotheekrentes bijna elk kwartaal laagterecords, daar zal een einde aan komen, maar ook in 2016 blijven de hypotheekrentes nog laag.Stijging huizenprijzen
De stijging in het aantal verkochte huizen laat zien dat er sprake is van toenemende vraag, het aantal huizen waaruit kopers kunnen kiezen neemt dan ook automatisch af. Dat betekent dat de huizenprijzen naar verwachting in 2016 nog iets sneller zullen stijgen dan in het huidige jaar. Dat is goed nieuws voor huishoudens die onder water staan, dit zijn huishoudens waarvan het huis minder waard is dan de hypotheek. De groep met een potentiĆ«le restschuld is nog altijd bijna twee keer zo groot als voor de crisis, maar aan het einde van 2016 zullen er nogongeveer 730.000 huishoudens onder water staan, zo’n 300 duizend minder als begin 2014.

Verschillen per regio
De positieve ontwikkelingen op de woningmarkt verschillen echter wel per regio. Zo loopt Amsterdam voorop als het gaat om het herstel van de woningmarkt, het is op dit moment de enige grote stad in Nederland waar meer woningen verkocht worden dan voor de crisis. In de eerste drie kwartalen van 2015 werden 18% meer huizen verkocht dan in diezelfde periode in 2007. De prijzen van huizen liggen nog wel onder het niveau van voor de crisis, al wordt verwacht dat deze eind volgend jaar hoger zullen zijn dan voor de crisis.

Het herstel van de woningmarkt in Amsterdam verloopt in bovengemiddeld tempo, maar overal in Nederland is een groei te zien in het aantal verkochte woningen. In het derde kwartaal van 2015 steeg het aantal verkopen ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 in alle 12 provincies. In Zeeland was de stijging met 12% het kleinst, Drenthe kende met 42% meer verkochte woningen de grootste stijging.

Ook zijn de prijzen van huizen in elke provincie gestegen in het derde kwartaal van dit jaar, met uitzondering van de provincie Zeeland. Er waren grote verschillen in de mutatie tussen de verschillende provincies, van -0,7% in Zeeland tot +5,5% in Noord-Holland. Ook de andere stedelijke provincies – Zuid-Holland en Utrecht – kennen forsere prijsstijgingen dan de andere provincies. Hieruit blijkt dat een stedelijke woonomgeving in trek is, de Rabobank verwacht dat deze trend de komende jaren door zal zetten.


[Klik op de afbeelding voor een vergroting]


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: