U leest het goed: de NVM ziet de huizenprijzen stijgen van 216.000 euro naar 211.000 euro

donderdag 9 april 2015

Het wordt een bijzondere traditie: de makelaarsvereniging NVM komt elk kwartaal met een geruststellend en hoopgevend bericht over de woningmarkt en Spacemakers roept dat de gebruikte cijfers niet deugen. Ook in het eerste kwartaal van 2015 is er weer alle aanleiding toe.

Op haar website schrijft de NVM:
"De verkoopprijs is in het 1ste kwartaal 2015 gestegen met 0,1% in vergelijking met een kwartaal eerder".

De eigen onderbouwing laat iets anders zien. Hieronder de cijfers van de afgelopen kwartalen zoals de NVM ze zelf heeft gepubliceerd:

Q1-2014Q2-2014Q3-2014 Q4-2014*Q1-2015
€ 210.000€ 216.000€ 215.000€ 216.000€ 211.000

De gemiddelde prijs van een verkochte woning is ten opzichte van het vorige kwartaal dus niet een promille gestegen (i.e. gelijk gebleven), ze is behoorlijk gedaald. Hij bevindt zich nu weer op het niveau van het eerst kwartaal van vorig jaar.

Gelukkig tonen de media zich kritischer dan voorheen. De NOS houdt nog wel vast aan haar gewoonte om de persberichten van de NVM kritiekloos over te nemen. De Telegraaf doet er traditioneel graag nog een schepje optimisme boven op. Het FD geeft dit kwartaal het goede voorbeeld: zij heeft de stukken wel gelezen en haar eigen bericht gemaakt. Ook het NRC en het Reformatorisch Dagblad hebben een genuanceerd verhaal.

Toen Spacemakers vorig kwartaal de cijfers van de NVM bekritiseerde, verklaarde de vereniging de verwarring als volgt:

"De NVM deelt de verkochte woningen in in mandjes, waarbij een onderscheid gemaakt wordt naar de regio waarin de woning verkocht is en naar woningtype. Per mandje wordt vervolgens bepaald met welk percentage de prijs is veranderd. Om het totaalpercentage voor Nederland te berekenen wordt vervolgens een gewogen gemiddelde berekend van de verschillende mandjes-percentages."

Een onbegrijpelijk verhaal meent Spacemakers. In een artikel op FTM lichtte Jasper Dupont eerder toe dat de NVM een verband suggereert tussen appels (de prijs van de gemiddelde verkochte woning) en peren (de gewogen prijsstijging) dat er niet is. Zijn artikel verklaart de verwarring, maar verklaart niet waarom de NVM dit desondanks blijft doen. Spacemakers geeft de NVM ter overweging om naar instrumenten te zoeken die voor consument, professional en journalist wel te begrijpen zijn.

Tenzij ze natuurlijk veel waarde hecht aan deze traditie.

-----------
*De NVM publiceert altijd voorlopige cijfers. Het cijfer voor het vierde kwartaal 2014 is nu definitief. Dat heeft geleid tot een bijstelling van de gemiddelde prijs van 215.000,-  naar 216.000,-.


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: