José Schellekens vraagt zich af: 'Gaat ie dan toch omhoog?'

maandag 2 februari 2015
En toen was er opeens dat bericht van de Rabo: “De hypotheekrente zal de komende jaren flink oplopen willen banken nog geld kunnen verdienen aan de financiering van onroerend goed”, zei Bert Bruggink van Rabobank in een interview met het Financieele Dagblad. José Schellekens, journalist wonen, vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor de bezitters van een hypotheek.  


BAM! Dat is een flinke streep door de rekening van potentiële huizenkopers die op dit moment nog uitgaan van een hypotheek met ‘de laagste rente ooit’. Maar ook van huizenbezitters die de komende tijd vanwege het aflopen van hun rentevaste periode sowieso al te maken krijgen met een hogere hypotheekrente dan ze nu gewend zijn. Gelukkig hoor ik niet bij die categorie. Ik dacht 3,5 jaar geleden slim te zijn door mijn hypotheek (met te hoge rente) bij ABN AMRO voortijdig over te sluiten waardoor ik uitkwam op 5,4 procent tot september 2021. Jammer, merkte ik al snel daarna want de rente (met NHG) is sindsdien nog verder gezakt tot onder de 3 procent. Zoals altijd was ik weer te snel in het mezelf rijk rekenen. Maar misschien komt er toch nog een dag dat ik blij ben met die 5,4 procent. Als ik de berichten van de Rabo namelijk mag geloven is de tijd van de historisch lage
hypotheekrente voorgoed voorbij. Ik droom weleens dat de telefoon gaat. “Hallo, u spreekt met ABN AMRO. Gezien het feit dat u altijd trouw uw hypotheek betaalt en zelfs meerdere keren vervroegd heeft afgelost, hebben wij besloten uw rente tot 2021 marktconform aan te passen. Dus in plaats van 5,4 procent gaat u vanaf nu 3 procent betalen!” Ik wil niet wakker worden want deze droom is te mooi om waar te zijn. Kan het dan toch, vraag ik me af. Kunnen banken menselijk zijn, denken ze soms echt mee? Tot ik wakker word en de wrede realiteit weer onder ogen zie. Natuurlijk niet! Hoe kan ik zoiets dromen, laat staan denken? Banken zijn vooral bezig met zichzelf en niet met al die hypotheekklantjes voor wie het plezier van een eigen huis in toenemende mate wordt vergald door financiële ongein. De hypothekenportefeuille, waar banken ooit zo dol op waren, wordt ze nu tot last. Met wie moeten we nu medelijden hebben?


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: