Wacht even journalisten. Er zit een foutje in de cijfers van de NVM.

donderdag 15 januari 2015
Bij de publicatie door de NVM van haar kwartaalcijfers over de huizenmarkt moet je altijd op je tellen passen, want de NVM zelf vergeet dat nog al eens. Bij de publicatie die vandaag plaatsvond maakt de vereniging - niet voor het eerst - een fout. Die fout geeft een wat positiever beeld dan op basis van haar eigen cijfers gerechtvaardigd is.

Op haar website schrijft de NVM:
In het 4de kwartaal 2014 is de prijs van de gemiddeld verkochte woning uitgekomen op 215.000 euro. In vergelijking met het 3de kwartaal 2014 zijn de transactieprijzen met 1,3% gestegen. “Vorig kwartaal leek de positieve prijsontwikkeling met 0,1% vrijwel tot stilstand te komen, maar dit kwartaal is er dus weer sprake van een plus”, zegt Hukker.
De eigen cijfers laten iets anders zien, ontdekte Spacemakers. Hieronder de cijfers van de afgelopen kwartalen zoals de NVM ze zelf heeft gepubliceerd:

Q1-2014Q2-2014Q3-2014 *Q4-2014
€ 205.000€ 216.000€ 215.000€ 215.000

De gemiddelde prijs is ten opzichte van het vorige kwartaal dus niet toegenomen, ze is gelijk. Eigenlijk is de prijs al 3 kwartalen ongeveer gelijk, zodat de suggestie van een stijging niet gepast is. De gewoonte is dat media de persberichten van de NVM kritiekloos overnemen. Dat is uiteraard goed voor de gekte op de woningmarkt. En deze gemiddelde prijs van verkochte huizen is bovendien een volstrekt irrelevant cijfer, zoals ook het Kadaster benadrukt. Toch is het jammer dat de NVM keer op keer dergelijke fouten maakt, want het schaadt haar imago en het misleidt de woningkoper. Bovendien: de woningmarkt herstelt, gekeken naar het aantal verkochte woningen, fantastisch. Daar zijn momenteel geen trucs voor nodig. 

Update 16 januari 2015.

Volgens de NVM is het goed verklaarbaar dat de gemiddelde prijs van een verkochte woning niet stijgt (zie tabel) maar de transactieprijzen toch stijgen (zie tekst van de website):

"De NVM deelt de verkochte woningen in in mandjes, waarbij een onderscheid gemaakt wordt naar de regio waarin de woning verkocht is en naar woningtype. Per mandje wordt vervolgens bepaald met welk percentage de prijs is veranderd. Om het totaalpercentage voor Nederland te berekenen wordt vervolgens een gewogen gemiddelde berekend van de verschillende mandjes-percentages."

Verder toelichting op bladzijde 22 van dit document.

-----------
*De NVM publiceert altijd voorlopige cijfers. Het cijfer voor het derde kwartaal 2014 is nu definitief. Dat heeft geleid tot een bijstelling van de gemiddelde prijs van 214.000,-  naar 215.000,-.Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: