Minister Blik: 'Ik had het succes van mijn beleid wel voorzien'

dinsdag 20 januari 2015


Minister Stof Blik van Autorijden (VVD) feliciteert de NVA (Nederlandse Vereniging van Automobielverkopers) met de recent behaalde successen. Uit cijfers van de vereniging bleek dat autodealers in 2014 fors meer auto’s konden verkopen tegen hogere bedragen. “Ik had het succes van mijn beleid wel voorzien maar dit is sneller dan verwacht. Het is uitermate belangrijk voor Nederland dat de autobranche goed draait,” aldus de minister, die na zijn ministerschap ook graag in de autobranche aan de slag wil.

De NVA benadrukt dat minister Blik bij het behaalde succes een belangrijke rol heeft gespeeld: “Voor de verkiezingen was de VVD van plan om niet te morrelen aan de renteaftrek die geldt op een lening voor een auto. Gelukkig hebben ze die belofte direct gebroken na de verkiezingen en stevig ingegrepen”, aldus voorzitter Geert Trucker van de NVA. “De maatregelen waren echt heel sterk. Zo heeft het kabinet de huurauto’s onbetaalbaar gemaakt. Wie een beetje te besteden heeft kan niet anders dan een auto kopen. Dat stimuleerde de vraag enorm. Bovendien heeft de minister er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de rente momenteel wereldwijd historisch laag is. Mensen kunnen dus extra veel lenen om een auto te kopen.” De branchevereniging heeft een speciaal persbericht opgesteld om de minister in het zonnetje te zetten.

Enkele spookrijders probeerden het feestje van de NVA te verstoren door te roepen dat de cijfers van de NVA niet klopten of onbegrijpelijk zijn. Trucker ontkent dat: “Om een helder beeld te schetsen doen we de auto’s in mandjes en die wegen we dan per regio. Daarna berekenen we de mediane prijs van een gemiddelde verkochte auto. We hanteren daarbij een scherpe standaarddeviatie. De prijs vergelijken we vervolgens met een moment waarop de prijs veel lager was. Iedere Nederlander begrijpt dat, behalve die zeurpieten.”

Critici beweren dat sommige media de cijfers beter zouden moeten bestuderen voordat ze erover publiceren. “Dat is echt niet nodig”, zegt de woordvoerder van het NOS-journaal. “Bij de NVA werken uitstekende lobbyisten die de berichtgeving tot in de puntjes voorbereiden. Ze ontvangen ons hartelijk - in het Hilton-Hotel nota bene - en ze schrijven persberichten die we zo kunnen voorlezen. Het zou onbeleefd zijn om dan nog kritisch te zijn”.


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: