Waarom de huizenprijzen pas in de twintigste eeuw snel gingen stijgen

donderdag 13 november 2014
Tot in de tweede helft van de twintigste eeuw waren huizenprijzen op verschillende plaatsen in de wereld behoorlijk stabiel. Pas daarna trad wereldwijd een sterke stijging op. Duitse wetenschappers vonden een verklaring.

Toen vanaf de 19e eeuw sterke economische groei optrad namen ook de transportmogelijkheden toe en de kosten ervan af. De toenemende vraag naar grond hield daardoor gelijke tred met de grond die door transportmiddelen rendabel ontsloten kon worden. Daarom nam de prijsdruk niet toe. Pas in de tweede helft van de vorige eeuw namen de transportkosten niet verder af en ontstond schaarste in grond die economisch rendabel te ontsluiten was. Vanaf dat moment stegen de prijzen sterk. De onderzoekers becijferen dat 80% van de sterke waardestijging van woningen die daarna optrad werd veroorzaakt door de grondcomponent.

Het onderzoek is van Katharina Knoll, Moritz Schularick en Thomas Steger, Een uitvoerig artikel over dit onderwerp, “Huizenprijzen sinds 1870: de hockeystick”, is te lezen op Me Judice,Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: