Van het afschaffen van de verhuurdersheffing blijft nauwelijks iets over

woensdag 29 oktober 2014
Woensdag was de behandeling van de begroting van minister Blok. De grootste politieke partijen hadden een persberichtje klaar met een mooi plan om de woningmarkt vlot te trekken. Regeringspartijen VVD en PvdA hadden het beter elkaar: al voor 7 uur 's ochtends was de NOS ingelicht over hun spectaculaire plan: de verhuurdersheffing kon wat de regeringspartijen betreft weer afgeschaft worden. Alle media namen dit bericht over: de heffing van maar liefst 1,6 miljard is er immers pas.


Gaande de dag werd het nieuws kleiner. Op Radio 1 bouwde Minister Blok 's ochtends al wat veiligheid in: "Ik ken de plannen uiteraard niet maar ik heb begrepen dat het gaat over een vrijstelling van de verhuurdersheffing voor nieuwbouwwoningen met een huur lager dan 600 euro." Goed gegokt, bleek 's middags, tijdens de behandeling in de Kamer.

De oppositiepartijen reageerden lauw op het plan. Kamerlid Kees Verhoeven haalde de publiciteit niet met zijn 'eigen' plan (de doorstroomlening die vorige week door Vereniging Eigen Huis was bepleit), maar wist de kritiek wel scherp samen te vatten in een tweet.

Of de 8 miljoen klopt is nog niet bekend: minister Blok wil er graag nog even aan rekenen, maar vond de plannen wel sympathiek. Net als alle andere plannen trouwens.

Voor Verhoeven breken er vandaag weer nieuwe kansen aan, als de parlementaire enquete over de corporaties haar eindrapport publiceert.


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: