Een Guggenheim ontwerpen. Wie wil dat niet?

woensdag 22 oktober 2014
Het is een unieke kans. Het befaamde Guggenheim Museum, met vestigingen op diverse plaatsen in de wereld, houdt een open selectie voor het ontwerp van haar nieuwe vestiging in Helsinki, Finland. Een buitenkans voor wie in de voetsporen wil treden van Frank Lloyd Wright (New York) of Frank Gehry (Bilbao).

Het is ook een kleine kans. De inzendingen voor de eerste ronde zijn inmiddels binnen en het er zijn er maar liefst 1715. Dat zijn er 1600 meer dan destijds voor de Eiffeltoren. Het museum kan uiteraard maar één keer gebouwd worden.

Het is ook een grote kans: om in korte tijd een beeld te krijgen van de stand van de 'wereldarchitectuur'. Er zijn inzendingen uit minstens 70 landen, maar de architectuur laat zich zelden herleiden tot een specifiek land of regio. De architectuurtaal is internationaal.

Zo zijn er talloze glaspaleizen, gepresenteerd bij nacht zodat ze mooi oplichten. Er zijn plannen met enorme overspanningen, waardoor er een groot (maar donker?) plein ontstaat op het maaiveld. We zien voorstellen die voortborduren op de Guggenheim-klassiekers die verspreid over de wereld zijn gebouwd. En natuurlijk de plannen met een hoog Opera House-gehalte, met golvende daken, blobs en scherpe punten. Onvermijdelijk, want de locatie van het museum ligt aan de haven van de stad.

Uit de laatste categorie komt de favoriet van Spacemakers: GH-2860451920. Hij is hier afgebeeld. Zelf een favoriet kiezen kan: alle ontwerpen zijn, zoals het een museum betaamt, geplaatst in een online gallerij. Om het je makkelijk te maken kun je plannen selecteren met behulp van handige labels. Bijvoorbeeld als je de 24 inzendingen wilt zien die gebruik maken van een pyramide-vorm.
Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: