Nu Google investeert, komt brede toepassing van domotica snel dichterbij

zaterdag 6 september 2014
Begin dit jaar nam Google het bedrijf Nest over, fabrikant van intelligente thermostaatklokken. Die kunnen communiceren met het internet, de mobiele telefoon en met andere apparaten in de woning. Het FD berichte zaterdag dat het bedrijf nu actief de Nederlandse markt op gaat. "De energienota van onze Amerikaanse en Britse klanten daalde met meer dan 20%", zegt directeur Lionel Paillet. In dat geval zou de aanschaf zich in een jaar terugverdienen. Dankzij de intelligente software kan de thermostaat vaststellen dat mensen het huis verlaten, of juist onderweg zijn naar huis. De temperatuur kan hier op aangepast worden.

Met de betrokkenheid van Google komt de toepassing van intelligente installaties in de woning dichterbij. Zo maakt Nest ook brandmelders en kocht Google recent een leverancier van beveiligingsproducten. Door verschillende producten te koppelen zijn er nieuwe toepassingen mogelijk die moeten zorgen voor een veilige en comfortabelere woonomgeving. Voor Google draait het er momenteel vooral om om het platform te worden waarmee al die verschillende apparaten gaan communiceren. Omdat elk moderne huis een centrale thermostaat heeft, vormt deze een logische basis voor het veroveren van die positie. De toepassingen zijn breed: op de website van RTL Nieuws is een opsomming van slimme toepassingen te lezen.

Critici wijzen op de aantasting van de privacy. Straks weet Google of u thuis bent en zelfs of u onder de douche staat. Op de website nu.nl wordt directeur Paillet over dit onderwerp aan de tand gevoeld.

Het artikel van het FD is hier te lezen (registratie verplicht).Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: