Centrumplan Kerkrade: gemeente nu ook projectfinancierder

zaterdag 20 september 2014
Voor veel gemeenten is het not done om als bankier bij vastgoedprojecten op te treden, maar de gemeente Kerkrade kiest er in volle overtuiging voor bij de herontwikkeling van een deel van het centrum. Het project wordt ontwikkeld door projectontwikkelaar Van Pol Beheer, maar deze is er niet in geslaagd om afnemers voor het project te vinden. Daardoor kan het project niet bij een gewone bank gefinancierd worden.

De gemeente Kerkrade is zelf eigenaar van de grond en panden die worden ontwikkeld door Van Pol. De gemeente kocht ze in 2012 voor 12 miljoen euro. De getaxeerde waarde was naar verluid toen 5,6 miljoen euro. De aankoop was volgens de gemeente nodig om zelf de regie te kunnen voeren over de ontwikkeling.

In juli 2013 vond zij projectontwikkelaar Van Pol Beheer BV bereid om het plan te ontwikkelen. Tegen de directeur van het bedrijf, Piet van Pol liep toen al een verdenking van het betalen van smeergeld aan de Roermondse oud-wethouder en senator Jos van Rey.

De gemeente vindt het van groot belang dat het project tot stand komt, omdat zij verwacht met het centrumplan een sterke impuls te geven aan de aantrekkelijkheid van de stad. Het project omvat 500 m2 winkelruimte en ruim 60 appartementen. De bibliotheek en het theater van Kerkrade worden gerenoveerd en vormen dan een 'cultuurtempel'.

Van Pol werkt bij de ontwikkeling samen met met VolkerWessels-dochter SDK Vastgoed. Eerder ontwikkelden zij samen al enkele projecten in Roermond. De bedoeling is dat het Volker Wessels-concern de gemeente garandeert dat het project wordt afgebouwd en dat zij garant staat voor aflossing van een deel van de gemeentelijke lening. Hoe de risico's precies verdeeld zijn tussen gemeente, Van Pol en Volker Wessels blijkt niet uit de openbare raadsstukken. Deze blijven vertrouwelijk om de belangen van Van Pol niet te schaden.Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: