Rigo: corporaties bouwen minder kwaliteit maar vragen hogere huren

donderdag 28 augustus 2014
Corporaties zijn in de crisisjaren kleinere woningen gaan bouwen met een lagere kwaliteitsambitie. Dat blijkt uit een onderzoek van Rigo naar ruim 300 projecten. Zo is de gemiddelde oppervlakte met 6% gedaald, wordt er gekozen voor eenvoudigere keukens en sanitair en worden woningen meer gestandaardiseerd. Dure achitectonische oplossingen worden vermeden. De bouwkosten per woning zijn hierdoor verlaagd. Ook de toegenomen concurrentie onder bouwers maakte de woningen goedkoper.

Ondanks de kleinere woningen zijn de huurprijzen van nieuwe woningen omhoog gegaan. De meeste huren voor nieuwe woningen liggen dicht bij de liberalisatiegrens. De kleinere huizen worden vooral gebouwd voor starters en senioren. Bouwen voor gezinnen komt minder aan bod.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van het Ministerie van Binnelandse Zaken. Die wilde weten welke factoren bepalen dat corporaties geld toeleggen op de exploitatie van sociale huurwoningen. Uit het onderzoek blijkt dat corporaties ondanks de lager kosten en de hoger huren nog verliezen op elke nieuwe woning die ze bouwen. De onrendabele top (het tekort tijdens de exploitatieperiode) is in de afgelopen jaren afgenomen van € 100.000,- naar ca. € 70.000,-

Het hele onderzoek is te lezen via deze link.Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: