Koopstarter koopt 21% goedkoper dan in 2009

donderdag 18 april 2013
The Amsterdam School of Real Estate heeft onderzoek gedaan naar het verschil tussen woonlasten bij huur en koop. Zij komt tot bemoedigende conclusies voor wie graag koopwoningen verkoopt. In ieder geval is duidelijk dat een starter momenteel veel goedkoper uit is dan in 2009: wel zo'n 21%.

Volgens ASRE nadert het moment dat starters voor een koopwoning kiezen als de woonlasten van het huren dichter bij die van het kopen komen te liggen. Dit moment zal betekenen dat de bodem van de koopwoningmarkt is bereikt. Waar precies dat moment zal liggen is moeilijk te voorspellen, maar het rapport wijst er op dat in sommige regio’s de woonlasten van het kopen al lager zijn dan de woonlasten van huren. Tel daarbij op dat de huren de komende jaren behoorlijk zullen stijgen, en een omslagpunt zou ook landelijk in het verschiet kunnen liggen. 

De onderzoekers tekenen wel aan dat ook andere factoren meetelllen bij het besluit om daadwerkelijk te kopen. Het rapport noemt met name de verwachte toekomstige koopprijsontwikkeling en de flexibiliteit van het huren. 

Het rapport van SRE heet 'Kopen of huren: een omslagpunt in de woningmarkt?'en is hier integraal te lezen. 


Deel dit bericht met anderen:

Lees meer nieuws over: